СЕДМИЦА

НА ВЪЛШЕБСТВАТА, СЛАДКОТО УХАНИЕ, ПОДАДЕНАТА

ПРИЯТЕЛСКА РЪКА, ЧУДЕСАТА, ОЧАКВАНЕТО, НАДЕЖДАТА И

ДОБРОТВОРСТВОТО ОТ 18 ДО 22 ДЕКЕМВРИ 2017 г.

ПЕТЪК

ДЯДО КОЛЕДА, ДОБРЕ ДОШЪЛ ПРИ НАС!

Ето, че настъпи и последният дългоочакван ден от седмицата преди празниците! Той разбира се е най-вълнуващият за децата в центъра, тъй като във всяка класна стая учителите организираха прекрасни коледни тържества, с почерпки, забавления и разбира се с трепетното очакване всеки момент при тях да дойде Дядо Коледа.

Сърдечно благодарим на Йордан Петров в ролята на добрия старец, придружен от Снежанка - Василена Иванова, ученици от 11 „Б“ клас от ДФСГ „Интелект“ – Плевен. Те са представители на учебната фирмена компания „Фиеста“ с предмет на дейност – организиране на тържества и производство на накити, сувенири и декорация.

Благодарим за добротворството на Галя Цветанова - родител на ученичка от 8 ми клас която подсигури пакетите с коледните лакомства от НРООД “Братя Цветанови“ - Плевен.

Благодарим и на Мариета Павлова от Дамски клуб „Огледало“, която е член на нашето настоятелство и тази година отново зарадва всяко дете от центъра с красив новогодишен календар!

Бъдете здрави, бъдете вдъхновени, изпълнени с коледния дух на доброто през цялата година!

Щастлива Коледа и весело посрещане на Новата година!

СЕДМИЦА

НА ВЪЛШЕБСТВАТА, СЛАДКОТО УХАНИЕ, ПОДАДЕНАТА

ПРИЯТЕЛСКА РЪКА, ЧУДЕСАТА, ОЧАКВАНЕТО, НАДЕЖДАТА И

ДОБРОТВОРСТВОТО ОТ 18 ДО 22 ДЕКЕМВРИ 2017 г.

ЧЕТВЪРТЪК

НАШИЯТ ТЕАТЪР НА ИГРАЧКИТЕ-ОТНОВО ЗАЕДНО ПРИ НАС

Кабинетът за сензорни игри и упражнения бе превърнат в театрален салон, който събра учениците в центъра, заедно с техните учители и гости: родители и ученици от СУ „ Стоян Заимов“. Психологът в нашия център Г-жа Павлина Дескова – представи Библиотека на играчките в ЦСОП “ П.Р. Славейков“ и нейния модул „Елементът игра“ с авторската пиеса “Коледното вълшебство на играчките“. В нея участваха наши ученици на различна възраст от паралелки III,V,VIII,IX и X, облечени с атрактивни костюми. Със своето облекло те пресъздадоха живота от епохата на 19 - ти век, в която дамите са носели дълги елегантни рокли, господата - фракове и цилиндри, а малките момиченца - розови дантели и дългополи шапки. Костюмите на артистите са автентични: фракът на бащата е част от сценичен костюм на латино танцьор, костюмът на машиниста е оригинална жп униформа, роклята на куклата е истинска испанска рокля на фламенко танцьорка. По този начин актьори и зрители се потопиха в истинската приказната атмосфера на едно далечно минало.

На кратко сюжета на пиесата:

„На бъдни вечер семейството на малката Стела подготвя празничната трапеза. Бащата споделя, че не е успял да купи елха и Стела се тревожи, че Дядо Коледа няма да й донесе така желаната нова кукла. Майката я уверява, че на Коледа стават чудеса. След като момиченцето играе със своите стари любими играчки, заспива. И тогава настъпва Коледно вълшебство – играчките оживяват и решават да намерят елха за Стела. Машинистът ги качва на своето влакче и в гората те откриват красива елха, която донасят в дома на детето. Всичко това наблюдава Дядо Коледа, който отправя похвала към изморените играчки и оставя желаната от Стела нова красива кукла под елхата.“

Г-жа Дескова бе разказвач, а нашите участници изпълниха ролите си с вълнение и забавна артистичност, които силно впечатлиха гостите.

След финала на пиесата учениците от СУ „ Стоян Заимов“ запяха заедно с нашите герои коледна песен. А после подариха на своите съученици специално изработени коледни картички.

СЕДМИЦА

НА ВЪЛШЕБСТВАТА, СЛАДКОТО УХАНИЕ, ПОДАДЕНАТА

ПРИЯТЕЛСКА РЪКА, ЧУДЕСАТА, ОЧАКВАНЕТО, НАДЕЖДАТА И

ДОБРОТВОРСТВОТО ОТ 18 ДО 22 ДЕКЕМВРИ 2017 г.

СРЯДА

При нас е много интересно и забавно!

Ние можем да играем, да пеем, да танцуваме и да общуваме! Обичаме да имаме гости и ги посрещаме сърдечно, споделяме с тях искрено и непринудено нашите преживявания, особено когато се очакват красиви празници! Днес наши гости отново бяха деца от IV и V клас на СУ „Ст. Заимов“, които се запознаха със своите съученици от съответните изнесени паралелки в центъра. Разпределени по групички в класна стая “Монтесори среда“, и кабинета за сензорни игри и упражнения, те се забавляваха и усетиха вълшебството на новото приятелство, прекрасните условия на нашата функционалноструктурирана среда и умението да учим, докато играем. Магията на въздействието и взаимодействието, които реализираме в нашия център в днешния ден осъществиха терапевтите и специалните педагози от центъра. A час по - късно всички заедно присъстваха на коледния концерт в СУ „Стоян Заимов“, където за първи път имахме възможността да съпреживеем удоволствието и радостта от споделянето на празничните мигове!

СЕДМИЦА

НА ВЪЛШЕБСТВАТА, СЛАДКОТО УХАНИЕ, ПОДАДЕНАТА

ПРИЯТЕЛСКА РЪКА, ЧУДЕСАТА, ОЧАКВАНЕТО, НАДЕЖДАТА И

ДОБРОТВОРСТВОТО ОТ 18 ДО 22 ДЕКЕМВРИ 2017 г.

ВТОРНИК

Как ухаят нашите сладки изкушения!

В днешния ден коледното вълшебство ухае на канела. Една добра традиция, установена през годините е да месим и точим всички заедно. Ученици и учители направиха вкусни сладки. Това голямо удоволствие с нас споделиха и ученици от СУ „Стоян Заимов“.

Колко е приятно да се забавляваме заедно! Колко сме щастливи, когато имаме подадена приятелска ръка! Коледният дух докосна всяко сърце, изпълни го с радост, топлина и доброта!

СЕДМИЦА

НА ВЪЛШЕБСТВАТА, СЛАДКОТО УХАНИЕ, ПОДАДЕНАТА

ПРИЯТЕЛСКА РЪКА, ЧУДЕСАТА, ОЧАКВАНЕТО, НАДЕЖДАТА И

ДОБРОТВОРСТВОТО ОТ 18 ДО 22 ДЕКЕМВРИ 2017 г.

ПОНЕДЕЛНИК

Отново очакваме Дядо Коледа да дойде при нас! Всяко кътче в нашия център е блестящо, светещо и уютно! Неповторим празничен дух струи от елхите, гирляндите и ръчно изработените играчки, картички, картини! Децата с много вълнение и старание написаха коледните си желания и с трепетно вълнение пуснаха своите писма!

ПЪРВИЯТ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ЦСОП „П.Р.СЛАВЕЙКОВ“- ПЛЕВЕН

190 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕТКО РАЧЕВ СЛАВЕЙКОВ

На 17.11.2017 г. ЦСОП „Петко Рачев Славейков“ чества първия си патронен празник - 190 години от рождението на великия народен будител. По този повод през цялата седмица бяха организирани различни мероприятия, в които с желание и радост се включиха всички ученици, обучаващи се в центъра, зaедно с техните учители, терапевти и родители. В празничните дни сполучливо се съчетаха традиции, градени повече от 50 години и креативност, вдъхновена от новото начало. Както всяка година досега, с голямо вълнение учениците посетиха очакваната с нетърпение театрална постановка в ДКТ “Иван Радоев“. Всяко дете с радост се включи в разнообразните дейности, които се осъществиха в учебните часове и в заниманията по интереси: разучаваха популярните стихове на големия поет, изработиха книга с илюстрации, наречена „Татковина“ и табло с неговия портрет, което украси фоайето на центъра.

Психолозите реализираха групови сесии под надслов „Тук се чувствам добре“, посветени на взаимната толерантност и ненасилието. Участниците работиха с интерес и желание и усетиха топлината на подадената приятелска ръка на своите другари.

Всяко дете се почувства щастливо и значимо в празничния ден. Това се случи благодарение на новия подход, с който главният учител и арттерапевтът реализираха тържествените мероприятия, посветени на 190 годишнината от рождението на Петко Славейков. По-малките ученици с удоволствие и много настроение участваха в забавна музикална работилничка „С песните на дядо Славейков“, а по-големите се включиха в групови занимания „Ние можем, ние знаем, ние творим“ и „Творчеството на Славейков“. Всички имаха възможност да видят специално подготвената презентация за живота и делото на П.Р. Славейков, да бъдат участници в музикален оркестър и свираха с инструменти по свой избор, рецитираха, пяха, танцуваха и се забавляваха.

За първия си патронен празник центърът получи и един красив подарък: обновен текст за своя химн от доц. д. н. Марияна Булева - Петрова, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Празникът завърши силно емоционално с изпяването на новия химн:

„Тук един голям поет

дава пример да се трудим със любов!

Днес и ние следваме

на Славейков мъдрия завет “Учи!”

Днес ние вярваме:

важното е гордо да вървим напред

и със радост да творим

свойте слънчеви надежди и мечти!“

ЦСОП „П.Р.Славейков“ – Плевен благодари от сърце за тази приятна изненада!

ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ В ЦСОП „П.Р. СЛАВЕЙКОВ“

На 31. 10. 2017 г. с кратко тържество учениците от паралелки V-VIII – 5-8 клас отбелязаха деня на народните будители - общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Учениците рецитираха стихове, наблюдаваха презентация, а беседата за будителите проведе г-жа Недкова- учител в заниманията по интереси.

ФОНДАЦИЯ „АСИСТ – ПОМАГАЩИ ТЕХНОЛОГИИ“ ПОСЕТИ ЦСОП "П. Р. СЛАВЕЙКОВ" - ПЛЕВЕН

На 23 октомври 2017 екип от фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“ посети ЦСОП "П. Р. Славейков" - Плевен в рамките на проект „Помагащи технологии за контрол с поглед – повишаване на ефективността на използването им в България“ финансиран от Агенция за хората с увреждания.

Бяха проведени консултации с деца, с които се работи с помагащи технологии за контрол с поглед. Консултациите бяха осъществени съвместно със специалистите, които работят с всяко дете

Беше проведена и среща с директора на ЦСОП „П. Р. Славейков“ - г-н Милен Наков, както и с екипа който работи с децата – Павлина Дескова, Кристина Давчева , Десислава Павлова, Антоанета Драганова и Вяра Николицова.

15 СЕПТЕМВРИ 2017 – НОВО НАЧАЛО ЗА ЦСОП „П.Р. СЛАВЕЙКОВ“ – ПЛЕВЕН

Със звуците на химна на 15.09.2017г. ЦСОП “П.Р. Славейков“ тържествено отбеляза първия учебен ден . Учениците, които до юни 2017 г. бяха възпитаници на ПУ “П.Р. Славейков“ - Плевен, а сега са записани в СУ „Стоян Заимов” - Плевен, СУ “П.Яворов“ – Плевен, СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – Пордим, ПГТ „Алеко Константинов“ – Плевен и ПГОТ „Хр. Бояджиев“ – Плевен, техните родители и специалисти за пореден път заедно дадоха старт на новата учебна година. Гост на празника беше госпожа Анни Петкова – директор на СУ „Стоян Заимов”. С топли слова тя поздрави родителите на нейните нови ученици, като изрази увереност, че заедно ще се справим с всички предизвикателства. По традиция група ученици от пети до осми клас зарадваха всички присъстващи със своето танцово изпълнение, след което петокласникът Калин Тодоров удари училищния звънец и даде път на новите първокласниците. Те бяха посрещнати от своята учителка с топла пита и мед, и с пожелания да бъде успешна новата учебна година.

ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „П.Р. СЛАВЕЙКОВ“ - ПЛЕВЕН

СЕ ПРЕОБРАЗУВА В ЦЕНТЪР ЗА СПЕЦИАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОДКРЕПА

„П. Р. СЛАВЕЙКОВ" – ПЛЕВЕН

На 20 юли 2017 год. със Заповед № РД – 14 – 281 на министъра на образованието и науката К. Вълчев, публикувана в Държавен вестник , бр.61/28.07.2017 г., Помощно училище „П.Р. Славейков“ се преобразува в Център за специална образователна подкрепа „П.Р. Славейков“ , гр.Плевен. В заповедта е определено:

1. Центърът за специална образователна подкрепа може да осъществява дейностите по чл. 49, ал. 2 и 3 ЗПУО.

2.Трудовите правоотношения се уреждат съгласно чл. 123 от Кодекса на труда.

3. Учениците от преобразуваното помощно училище продължават образованието си в училища по чл. 38, ал. 1 – 4 ЗПУО.

4. Задължителната документация на помощното училище се съхранява в училище, определено със заповед на началника на Регионалното управление на образованието – Плевен.

5. Финансиращ орган : Министерството на образованието и науката.“

В съответствие с цитираната заповед от новата учебна 2017- 2018 година учениците от ПУ“П.Р. Славейков“ са записани в следните училища:

- СУ „Стоян Заимов“-Плевен

- СУ „Пейо Яворов“-Плевен

- СУ "Св.Св. Кирил и Методий"- Пордим

- ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен

- ПГ по облекло и текстил "Христо Бояджиев“ – Плевен

Те ще продължат обучението си в ЦСОП „П.Р. Славейков“ по индивидуален учебен план и по индивидуални учебни програми по всички учебни предмети за съответния клас. Началникът на РУО – Плевен, г-жа Албена Тотева със заповед от 28.07.2017 г. определи задължителната документация на помощното училище да се съхранява в СУ „Стоян Заимов“ – Плевен.

НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО БОЧЕ В ПЛЕВЕН

Вече 12 поредна година гр. Плевен е домакин на единствения в страната Национален турнир по БОЧЕ за деца и младежи с интелектуални затруднения, който е част от годишния календар на Спешъл Олимпикс, България. Той ще се проведе на 16 юни 2017 год. в Ученическа спортна школа, гр. Плевен. В събитието ще участват атлети с интелектуални увреждания от нашия град и градовете: Карнобат, Добрич, Сливен, Бургас, Благоевград, Твърдица и др., които са класирани за участие в националното спортно събитие.

Младежкият информационно-консултантски център „Барометър”, гр. Плевен, изграден от Сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи” е основен организатор на това национално събитие, адресирано към децата и младите хора, които поради своите физически и интелектуални дефицити са една от най-рисковите социални групи.

Във връзка с провеждането на Националния турнир по БОЧЕ, Ви каним на откриването, което ще се осъществи на 16.06.2017 год., от 10.00 часа в Ученическа спортна школа, Плевен.

УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ЛОГОПЕДИЯ

Инж. Десислава Павлова- заместник директор, учебна дейност в помощно училище „Петко Рачев Славейков“ - град Плевен и Кристина Давчева – логопед , млад специалист, работещ от тази учебна година при нас, взеха участие в Конференция с международно участие на тема: „Логопедични терапии“, състояла се на 02.06.-04.06 2017 г. в курортен комплекс „Албена“. Събитието бе организирано от Логопедичен център „Ромел“, с подкрепата на бакалавърската и магистърска програма „ Логопедия“ в НБУ, Латвийски университет (Рига) и Дружество на психолозите в България.

По време на уъркшопа на тема „Помагащи технологии за контрол с поглед в България: споделяне на опит и добри практики“ доц. д-р Морис Гринберг и гл.ас. д-р Евгения Христова психолози от НБУ- София, заедно с участниците от нашето училище представиха как само с поглед, насочен към екрана на компютъра деца от аутистичния спектър могат да общуват с другите. Презентацията предизвика интерес сред участниците във форума и показа ползата от въвеждането на помагащи технологии при работата с децата/учениците с комплексни нужди.

Поздравления за нашите колеги, които достойно представиха училището на този престижен форум!

ЗАЕДНО НА ПЪРВИ ЮНИ

За поредна година участвахме в спортния празник, организиран от ПУИ „Л.Каравелов“ гр. Каварна под надслов „ЗАЕДНО НА ПЪРВИ ЮНИ“. Отборът на нашето училище се състоеше от 12 ученика, които освен спортните постижения, през цялата година имаха и множество художествено-творчески изяви. Пътуването за това събитие бе тяхната награда и успешното социално включване. При откриването на празника нашите ученици участваха с музикално-танцов поздрав, който предизвика силни впечатления и емоционално съпричастната публика бурно аплодира нашите щастливи артисти. Отборът ни взе участие във всички спортни състезания и спечели няколко първи места. Останала част от времето беше изпълнена с много забавления и разходки. Учениците разгледаха двореца с ботаническата градина и в гр. Балчик и нос Калиакра, където прекрасната гледка беше допълнена от играещи в морето делфини. Накрая пътуването завърши с посещение на скалния Аладжа манастир, а на открито сред природата всички заедно хапнаха своята сладка награда – карамелена торта, осигурена от организаторите на празника за всеки отбор. Положителните емоции и доброто настроение заредиха децата, които ще пазят хубави спомени през цялото слънчево лято.

ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ В ПУ “П.Р. СЛАВЕЙКОВ“ 24-26 МАЙ

26 МАЙ –КРЪГЛА МАСА В ПУ “П.Р. СЛАВЕЙКОВ“

В ПУ “П. Р. Славейков“ се проведе работна среща с директори и педагогически съветници на детски градини, училища и професионални гимназии в града във връзка с обществените отношения, свързани с осигуряване и подпомагане на процеса на приобщаващото образование на децата и учениците със специални образователни потребности и съвместните дейности на институциите на територията на община Плевен за предоставяне на допълнителна подкрепа за личностно развитие на децата и учениците. На срещата присъстваха: г-жа Албена Тотева – Началник РУО – Плевен, г-жа Кремена Пъшева – ст. експерт ОНГО , г-жа Маруся Додова – ст. експерт по предучилищно образование, г-жа Снежана Георгиева – ст. експерт по организация на средното образование, г-жа Цветанка Тончева – ст. експерт по професионално образование и обучение. Всички гости имаха възможността да разгледат функционално структурираната среда в училището, като наблюдаваха реални работни моменти с учениците. Кръглата маса продължи с презентация на г-н Милен Наков на тема: “Предоставяне на допълнителна подкрепа за личностно развитие и обучение в Център за специална образователна подкрепа на деца и ученици със специални образователни потребности от детска градина, училище или професионална гимназия“. Всички експерти подчертаха, че трябва заедно да подкрепим приобщаването на децата и учениците със специални образователни потребности! Сред присъстващите директори отношение по темата взе г-жа Силвия Николова – Директор на РЦПППО – Плевен като направи важни пояснения. Срещата прерасна в конструктивен диалог и присъстващите дадоха своята висока оценка за работата в Център за специална образователна подкрепа.

25 МАЙ - ПОЧЕТНА ГРАМОТА НЕОФИТ РИЛСКИ ЗА ПРИНОС В СФЕРАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Колективът на ПУ “П.Р Славейков“ поздравява своя директор г-н Милен Наков за полученото отличие - почетна грамота „Неофит Рилски“, която се дава за цялостна професионална трудова дейност в системата на училищното образование от Министерство на образованието и науката.

Гордеем се с това заслужено признание и му пожелаваме здраве и още дълги години успешна ръководна дейност!

Областният управител на Област Плевен Мирослав Петров поздрави и връчи отличията на 13 учители от Област Плевен, удостоени с приза на Министерство на образованието и науката почетна грамота „Неофит Рилски“. Отличието се присъжда на учители и директори за тяхната дългогодишна, цялостна и професионална трудова дейност в системата на училищното образование. На събитието присъства и началникът на РУО Плевен Албена Тотева.

Имената на отличените преподаватели са:

Калин Йончев – директор на Професионалната гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров“ – Плевен

Милен Наков – директор на Помощно училище „П. Р. Славейков“ – Плевен

Хризантема Йорданова – старши начален учител в ОУ „Св. Климент Охридски“ – Плевен

Красимира Йорданова – главен учител в ДГ „Юнско въстание“ – Плевен

Румяна Стаменова – старши учител по немски език в ПГПЧЕ – Плевен

Петя Райкова – старши учител по немски език в МГ „Гео Милев“ – Плевен

Белла Хараламбова – старши учител по музика в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен

Роза Трифонова – Иванова – старши учител по история и цивилизация в ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“

Веселка Насковска – старши учител в ДГ „Пролет“ – Койнаре

Виолета Панайотова – главен учител в ДГ „Слънце“ – Левски

Силвия Въткова – старши учител в ДГ „Трети март“ – Плевен

Наташа Цветкова – старши учител по математика и ИТ в ОУ „Св. Климент Охридски“ – Плевен

Елка Дунчева – директор на ДГ „Дружба“ – Плевен.

24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА

По повод 24 ти май – Деня на българската култура и просвета в нашето училище се проведе тържество. По традиция пред портрета на светите братя ученици, родители и учителя се събраха, за да почетат празника на славянската писменост и завършването на абитуриентите. Всички заедно запяха „Върви народе възродени“ и Химна на училището. Г-н Наков сърдечно поздрави ученици и учители, а на абитуриентите пожела: „На добър час!“ Оркестър „Славейковци“ изпълни музикален поздрав, а ученици от V-VIII клас танцуваха с удоволствие и усмивки. Бурни аплодисменти получи първокласника Стефан Бинков, който щастливо, с микрофон в ръка рецитира стихче. Г-н Наков раздаде грамоти на участниците в художествената програма, а на абитуриентите по традиция призове. Празникът завърши с тържествен обяд за завършващите ученици от седми, осми, десети клас, заедно с техните родители, настойници и учители.

ПУ“П.Р.СЛАВЕЙКОВ“ СЕ ВКЛЮЧИ В ТАЗГОДИШНАТА

ОБЩОЕВРОПЕЙСКА КАМПАНИЯ „ЕВРОПА В МОЯ РЕГИОН“

ПУ “П. Р. Славейков“ се включи в тазгодишната общоевропейска кампания „Европа в моя регион“. Идеята е устойчивите резултати от успешните проекти, реализирани на местно ниво с финансова подкрепа от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), да станат видими и да достигнат до повече хора.

Основното събитие се състоя на 03 май от 10.00-14.00 часа, на площад „Възраждане“. Изложение на успешни европейски проекти и концерт предостави възможност на представители на бизнеса, на неправителствени организации, на училища и детски градини да покажат на посетителите как се използват средствата от еврофондовете в област Плевен. В шатрите на ОИЦ – Плевен имаше информационните щандове на 6 фирми, 2 неправителствени организации и 5 училища, едно от които беше и нашето. Имахме възможност да покажем творческия труд на нашите ученици в изложба от картини, направени с прилагане на различни техники на рисуване, и предмети, изработени от естествени материали. Училището показа новата си визия, свързана с функционално структурираната си среда, с презентация и специално изработена брошура и представи преобразуването ни в Център за специална образователна подкрепа от новата учебна 2017-2018 година.

На сцената се включихме в музикално-художествената програма редом с танцовия състав при НЧ „Искра“ и СУ „Асен Златаров“ в Гиген, клуб „Хороводец“ при ДФСГ „Интелект“ и инструментална група „Нашенчета” при ЦПЛР-ЦРД. Облечени в специално ушити пъстри костюми, учениците на ПУ „П. Р. Славейков“ представиха музикално-танцовата сюита „С музика и танци мечтаем заедно“ и зарадваха гости и родители с емоционалното си оркестрово и танцово изпълнение.

ОТНОВО Е ВЕЛИКДЕН ОТНОВО СМЕ ЗАЕДНО

На Светли четвъртък в светлата седмица в нашето училище се проведе импровозиран Театър на трохите. Учениците от всички класове участваха в хлеботерапия, която мина под надслов „Никой не е по-голям от хляба“ . Това е нов модерен метод за социално включване, чрез който по практически път се въздейства върху фината моторика, като има възможност да се използват различни творчески похвати. Докато децата с удоволствие рисуваха върху брашно и месеха, класните ръководители разказваха за пътя на хляба - от златния клас в полето до уютното домашното огнище и уханието на препечената коричка в пещта, от малкото житно зрънце до медената питка, която с любов замесваме за близки и приятели.

СПОРТЪТ И ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

ПУ “П.Р. Славейков“ сърдечно благодари за поканата, отправена от ръководството на спортно училище „Г. Бенковски“ – Плевен . На 18 - ти април 2017 група ученици от пети до осми клас с ръководители г-жа Диана Николова и г-жа Бояна Танова имаха удоволствието да присъстват, като гости на публичната изява на група за извънкласни дейности за интереси по волейбол с ръководител Мариана Костова. Мероприятието с мото „Спортът и хората с увреждания“ се проведе в зала „Спартак“ . Нашите ученици заедно със младите спортисти направиха волейболна тренировка. С голямо удоволствие взаимно се поздравиха с песни, играха хоро. Накрая срещата завърши с великденска почерпка и красиви топки за награда.

ОБУЧЕНИЯ

През месец март в изпълнение на дейност 5 „Прилагане на новия модел на организация и функциониране на училищата за деца с умствена изостаналост“ по проекта „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие по ОП“НОИР“ учители и специалисти от ПУ“П.Р. Славейков“ участваха в четири обучения.

Първите две бяха на следните теми „Формиране на умения за работа в структурирана Монтесори среда“ и „Работа с родителите на децата със СОП – консултиране и партньорство“. Те имаха практическа насоченост и се демонстрираха методи за работа в Монтесори среда, разработиха се примерни програми за партньорство и подкрепа на семействата на децата и учениците в училището.

В „Института за терапия и експресивни изкуства“ в гр. София единадесет колеги - учители и специалисти, участваха в обучителен тренинг: „Въведение в арттерапията“. На него по конструктивен начин бяха презентирани разнообразни подходи при индивидуална и групова арттерапия. Участниците лично експериментираха с разнообразни материали и почувстваха ефекта от методите на арттерапията, които целят емоционално освобождаване, зареждане и чиста радост от творческия процес.

Последното обучение на тема: „Надграждане на уменията на учителите и специалистите за функционално оценяване на индивидуалните потребности на децата и учениците с умствена изостаналост и множество увреждания“, бе с преобладаващо теоретична насоченост, която се представи от проф. доктор Анелия Гърбачева . Акцент в представянето беше изработване на план за подкрепа , който се създава за всяко дете или ученик със СОП.

Всички теми по подходящ начин комбинираха съвременни, актуални научни ракурси и практически аспекти от най – важните сфери, отнасящи се към професионалната работа с ученици със специални образователни нужди. Затова те бяха необходими, полезни и повишиха професионалната квалификация на учителите и специалистите от училището.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

В очакване на пролетта по традиция и тази година ПУ “П.Р. Славейков“ се включи в благотворителен базар за ръчно изработени мартеници от деца и лица с увреждания. Базарът е организиран по повод седмицата, посветена на социалния работник от студенти специалност „Социални дейности“ към Медицински колеж на МУ – Плевен. С радост и нетърпение учениците очакват веселия празник. За него с много желание сътвориха прекрасни мартеници от естествени материали в часовете по изобразително изкуство, домашен бит, професионална подготовка и оригинални картички в заниманията с арттерапевта, както и в свободното си време, заедно със своите учители и родители.

ЗДРАВЕЙ! ТОВА СЪМ АЗ!

Национална кампания на фондация “АСИСТ – Помагащи технологии”

Доц. д-р Морис Гринберг и гл.ас. Евгения Христова от департамент Когнитивна психология в Нов български унивеситет - София, основатели на Фондация АСИСТ съвместно с Помощно училище „П. Р. Славейков“ - Плевен на 20 и 21 януари проведоха УЪРКШОП за специалисти и семейства на хора с увреждания на тема: “Помагащи технологии за комуникация чрез поглед - възможности, софтуер, методика за работа и използване”. Форумът имаше за цел да популяризира помагащите технологии за комуникация чрез поглед. Тези технологии дават възможност на деца и възрастни, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да управляват компютър само с помощта на погледа си и така да общуват и да изразяват себе си.

Събитието е част от Национална информационна кампания за популяризиране на помагащи технологии за комуникация чрез поглед “ЗДРАВЕЙ! ТОВА СЪМ АЗ!” на фондация “АСИСТ – Помагащи технологии”, която се провежда в седем града в България – София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Плевен и Стара Загора . То включваше четири части: 1) семинар; 2) уъркшоп; 3) демонстрации на различни допълващи и алтернативни способи за комуникация; 4) консултации за хора с тежки физически увреждания, техните семейства, специалисти. Първата част, на която бе представен методът, се състоя в конферентна зала на Община Плевен в сграда "Гена Димитрова“. Втората част, която се проведе в ПУ „П.Р. Славейков“, беше свързана с демонстрации на технологиите за контрол с поглед както и консултациии за начините на работа с тях. се и хора с тежки физически увреждания , техните близки, както и специалисти.

Събитието предизвика огромен интерес сред широк кръг от хора не само от Плевен, но и от целия регион, включително и от други областни градове.

Осигуряването на помагащи технологии и софтуер за контрол на компютър с поглед по предложение на фондация АСИСТ е включено в Наредбата за приобщаващото образование в чл. 106 (4) и чл. 121: „При обучението на деца и ученицис комплексни физически увреждания детската градина, училището и центърът за подкрепаза личностно развитие, включително центърът за специална образователна подкрепа,осигуряват при необходимост използването на помагащи технологии чрез устройства за проследяване на погледа и специализиран софтуер за използването им, суичове, софтуер за управление на компютър с глас, алтернативни клавиатури и мишки и други за подпомагане на цялостното развитие на децата и учениците с физически увреждания.“

КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО

И тази години сред много добро настроение усмивки и изненади премина традиционното училищно коледно тържество. Всяко дете с трепет очакваше появата на дядо Коледа, за да го поздрави със стихче или песен и най- вече, за да получи своя подарък. Освен обичаните лакомствата, всеки ученик имаше и много специален личен дар - красив пъстроцветен календар за 2017 година със собствена снимка, направена в любимо кътче от новата функционално структурирана среда в училището. Календарите са специален подарък за новата година от нашите приятели от Дамски клуб „Огледало“, които за пореден път успяват да изненадат децата с нещо приятно.

МОДЕЛ ЗА СПЕЦИАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОДКРЕПА

ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ

“ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ“ – П Л Е В Е Н

Проект BG05M2OР001-3.003-0001 „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“,

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

2014-2020

На 09.12. 2016 г ПУ „П. Р. Славейков“ в Зала „Плевен“ на Областна Администрация - Плевен се проведе информационен ден „Представяне на организацията и функционирането на модел за специална образователна подкрепа на ученици със специални образователни потребности и множество увреждания в ПУ „П. Р. Славейков“ гр. Плевен, по проект „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“, ОП „НОИР“ 2014-2020“. Проектната дейност в училището е под патронажа на РУО Плевен и форумът бе лично воден от г-жа Албена Тотева – началник на РУО Плевен. Присъстваха г-жа Грета Ганчева, директор Дирекция „Приобщаващо образование“ МОН и ръководител на проекта, както и други представители на МОН, експерти от РУО Плевен, Областна администрация, Община Плевен, Медицински колеж към Медицински университет – Плевен, институции, имащи отношение към децата и лицата с увреждания, неправителствени организации, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Плевен, детски градини, общообразователните училища и професионалните гимназии на територията на областта, Фондация „Карин дом“– Варна, директори и специални педагози от помощни училища от цялата страна.

Присъстващите на информационния ден бяха лично поздравени от арх. Бойко Балтаков – заместник областен управител. Поздрав и благодарности отправиха и възпитаниците на ПУ „П. Р. Славейков“ гр. Плевен, както и представители на родителската общност. Присъстващите бяха впечатлени от изпълнението на оркестър „Славейковци“ при училището, който се ръководи от г-жа Венета Маринова – арттерапевт и г-жа Диана Николова – главен учител.

Форумът продължи с презентиране на модела за специална образователна подкрепа на ученици със специални образователни потребности и множество увреждания по проект BG05M2OР001-3.003-0001 „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“, Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020.

В презентацията г-н Милен Наков – директор на ПУ „П. Р. Славейков“ гр. Плевен представи работата ни до този момент.

В днешното технологично време приоритет на обществото и на образователната ни система е изграждането на училището като институция, която гарантира безопасна, толерантна и креативна среда за ученици, учители и родители, за постигане на по-добра комуникация и по-високи образователни постижения.

Обучението и възпитанието на учениците със специални образователни потребности е проблем, който обществото разрешава различно през годините. Независимо от постоянните промени в политическата, икономическата и социалната сфера, пред обществото стои една много важна задача: „Да се научим да живеем заедно, да се научим да живеем с другите". Това послание към бъдещето, отправено от ЮНЕСКО, поставя днес въпроса за връзката между обучение, възпитание и социалното включване на учениците със СОП в бързо променящите се условия на живот.

Помощно училище „Петко Рачев Славейков“ гр. Плевен, съгласно Заповед №РД 09-483 от 19.04.2016 г. на министъра на образованието и науката е включено за изпълнението от дейност 5. „Прилагане на новия модел на организация и функциониране на училищата за деца с умствена изостаналост“ и дейност 3. „Развитие и утвърждаване на функционалния модел за подкрепа на процеса на включващото обучение чрез участието и използването на капацитета на специалните училища за ученици със сензорни увреждания и с умствена изостаналост“ от проект BG05M20P001-3.003-0001 „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“, Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020“. Колективът при училището и родителската общност след задълбочен анализ на съществуващия потенциал за съчетаване на педагогическа и терапевтична дейност, определи цели на проектната дейност:

- Използване на наличния ресурс и осигуряване на функционално структурирана среда, като се използва капацитета на училището за преобразуването му в център за специална образователна подкрепа.

- Подкрепа на процеса на приобщаващото образование чрез педагогическа и терапевтична дейност и популяризиране на дейностите;

- Подготовка и прилагане на новата организация - Функционално структурирана среда взаимодействие и въздействие в помощното училище в съответствие с предстоящото преобразуване;

До настоящия момент са изпълнени следните планирани дейности:

- Подбор и назначаване на екип от специалисти;

- Обзавеждане и оборудване на специализирани кабинети;

- Осигуряване на помагала и образователни софтуерни продукти;

- Вътрешна и външна квалификация на персонала при училището, свързан с проектната дейност;

- Осигурен специализиран транспорт за децата от помощното училище за ежедневното им извозване по местоживеене;

- Осигуряване на специализирано хранене, съобразено със здравословното състояние на децата;

- Разработване на индивидуални учебни планове и индивидуални учебни програми на всеки ученик в съответствие с индивидуалните му потребности;

- Супервизия на работата на специалистите;

- Участие в лагер, насочен към приобщаване, творчество и сътрудничество за деца, родители и учители.

Терапевтичните дейности се провеждат в специализирани кабинети - кабинет за сензорни игри и упражнения, кабинет за кинезитерапия и сензомоторна гимнастика, тъмна сензорна стая, мека стая, библиотека на играчките, класна стая Монтесори среда, арттерапия, кабинет на психолог, кабинет на логопед и кабинет на социалния педагог.

Функционално структурираната среда дава възможност за осъществяване на нова специална образователна подкрепа от специалните педагози и терапевти, съвместно с родителите/настойниците на децата и учениците със специални образователни потребности. Тя е едно приятно и сигурно място за учене и формиране на знания, умения и отношения за социално включване. Специалните педагози и специалистите ще позволяват, улесняват, наблюдават, помагат сензорната среда да бъде достъпна за детето и ученика със СОП – множество увреждания.

Новооборудваните допълнителни кабинети осигуряват мултисензорна среда за въздействие и взаимодействие, като се стимулират внимателно всички сетива, повишава се усещането и спомага за релаксация чрез сензорни преживявания, осигурява безопасни и незастрашаващи условия и отношения, изгражда доверие и създава емоционално благоразположение, допринася за повишена концентрация и комуникация и подобрява възможността за структурирано учене.

Предстоят проектни дейности - вътрешна и външна квалификационна дейност, анализ и отчитане на резултатите от педагогическата и терапевтична работа, разработване и прилагане на програми за активно партньорство с родителите, работни срещи с ръководствата на институции и екипите, имащи отношение към приобщаващото образование на децата и учениците със СОП, дооборудване на терапевтичните кабинети и популяризиране на допълнителната подкрепа.

СПОРТНИ ИГРИ НА ОТКРИТО

По предложение на родителите на 25.11.2016 г. в двора на ПУ“ П.Р. Славейков“ се проведоха спортни игри на открито със състезателни елементи. Те се ръководеха от спортистите на ФК “Фортуна“, които за пореден път са наши гости. В заниманието се включиха всички, които участват в ателиета по проект "Твоят час" BG05M20P001-2.004 "РАЗВИТИЕ НА СПОСОБНОСТИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ И ПОВИШАВАНЕ НА МОТИВАЦИЯТА ИМ ЗА УЧЕНЕ ЧРЕЗ ДЕЙНОСТИ, РАЗВИВАЩИ СПЕЦИФИЧНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ (ТВОЯТ ЧАС). С много емоции и настроение учители, и родители оказаха подкрепа, като партнираха в игрите на учениците.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ЛЮБИМО УЧИЛИЩЕ!

Днес се навършват 189 години от рождението на Петко Рачев Славейков. Патронният празник на нашето училище започна с четене на стиховете на поета пред неговия портрет. След което учениците посетиха театралната постановка „Безценното камъче“ в драматичен театър „Иван Радоев“ - Плевен.

По традиция цялата седмица е изпълнена с разнообразни мероприятия и събития. Едно от тях е ден под надслов „Усмихни се“, свързан с превенция на насилието. Участваха ученици от I-VIII клас, на които бяха предложени снимки и изображения на различни ситуации, свързани с конфликти в къщи, в училище и на детската площадка. В последвалата дискусия се изясниха понятия за физическо и психическо насилие, както и начините за справяне с тях. Сесията завърши с „Песен за доброто“ и широки усмивки.

Най-големият подарък – изненада, беше предсрочното пускане на асансьора в училището, което се случи в навечерието на патронния празник и седмицата на доброто. Асансьорът осъществява връзката между двата етажа на сградата за учениците с двигателни проблеми и прави достъпен за тях терапевтичния сектор – кабинетите на логопедите и психолозите, тъмна сензорна стая, класна стая „Монтесори“и Библиотека на играчките. За това искрено благодарим на инж. Светла Господинова – регионален отдел „Инспекция за държавен технически надзор“ - СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ и инж. Гераско Герасимов - ст. Инспектор в РО“ИДТН“ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ.

За нас винаги е било чест и отговорност, че училището ни носи името на една от най-пъстрите, живи и ярки личности на Българското Възраждане. След влизане на Закона за предучилищно и училищно образование ние оставаме като държавна специална образователна институция, която ще продължи да носи името на нашия патрон – Петко Рачев Славейков. През тази учебна година имаме възможността да апробираме новия модел за специална образователна подкрепа, който съвсем скоро – на 08-09 декември ще бъде представен на голям форум, по време на който ПУ „ П. Р. Славейков“ ще покаже организацията на своята нова структурирана среда.

ДЕН ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ

19 ОКТОМВРИ 2016

На 19.10.2016 г., в час на класа се проведе мероприятие, посветено на толерантността. Ученици от III клас до VIII клас рисуваха заедно. Те сформираха групи за работа на свободен принцип. Всеки малък ученик в екипа си получи подкрепа от по-голям свой приятел. Темите за рисунки бяха избрани по собствено желание: „Човек“ - символ на света на моите преживявания, „Къща“ - символ на моя свят и „Плодове“ - символ на света около мен. Мероприятието беше съвместна работа между ученици, класни ръководители, учители, психолог и социален педагог.

СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО - ОТКРИВАНЕ

КНИГАТА Е ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА

10-14 ОКТОМВРИ 2016

Седмицата от 10 до 14 октомври е посветена на четенето. В днешния ден тя беше открита пред портрета на Петко Славейков във фоaйето на училището. Наградените от миналата година най-добри четци демонстрираха своите умения, като прочетоха популярни стихове на патрона на нашето училище. По програма в следващите дни предстоят: Провеждане на учебни игри под надслов “Готов ли съм за четене“, моделиране на букви в „Работилница за буквите“, провеждане на учебна игра „Театър“ в Библиотека на играчките. С предвидените занимания за развитие на фина моторика и познавателна дейност, целим да мотивираме учениците. Програмата завършва с подреждане на изложба и връчване на грамоти на изявилите се ученици.

Откриване на новата 2016-2017 учебна година

На 15.09.2016г в празнично украсения двор на ПУ“ П. Р. Славейков“ учителите с топла усмивка посрещнаха своите малки и големи ученици, придружавани от родители и близки. Всички бяха щастливи и развълнувани, че отново са заедно в слънчевото есенно утро. Под звуците на химна на Република България се издигна националния флаг. Изпълнен беше химна на училището.

Господин Наков – директор на училището, с кратко и вълнуващо слово откри новата 2016-2017 учебна година. Група ученици поздравиха присъстващите със стихове за първия учебен ден. Директорът представи всички новоназначени специалисти, голяма част от които ще извършват терапевтична дейност. По традиция поздрави първокласниците, захрани ги с питка и мед и плисна вода, за да е спорна новата учебна година. Под медните тонове на стария училищен звънец учениците прекрачиха прага на училището.

58 ГОДИНИ ТРАДИЦИИ И НОВАТОРСТВО В СПЕЦИАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Преди повече от половин век на днешния ден първи септември, през учебната 1959/1960 се сформира Основно помощно училище, което и до сега носи името на големия български поет Петко Рачев Славейков.

В съграждането на едно училище винаги са вписани имената на личностите, които са поставили основите и които с труд и всеотдайност са дали началото на едно благородно дело. В средата на петдесетте години в нашия град се сформират първите паралелки за деца със специални образователни потребности и пионерите на тази инициатива са Парашкевица Енева и Мара Маринова, Моно Бисков и Цонка Герганова. Така, благодарение на техните постижения съзрява и се реализира идеята за откриването на Самостоятелното помощно училище. Пръв оглавява новосформираното училище Върбан Даков. Голяма част от историята на училището е свързана с дейността на дългогодишния директор Борис Герганов – от 1960 до 1991 г.

От 1992 г до днес директор на това средище на специалното образование е г-н Милен Наков. Благодарение на неговото умело и енергично ръководство изминаха повече от 20 усилни години, интензивно изпълнени с дейности и събития, модернизация на материалната база, съчетани със споделяне на добри практики и обмяна на опит, формиране на подкрепящата среда за нашите деца и ученици във взаимодействие и парньорство между учители, родители и институции, както и непрекъснато повишаване равнището на професионалната компетентност на специалистите.

Всичко това ни доведе до възможността да бъдем включени в изпълнение на дейност 5.“Прилагане на новия модел на организация и функциониране на училищата за деца с умствена изостаналост“ и дейност 3.“Развитие и утвърждаване на функционалния модел за подкрепа на процеса на включващото обучение чрез участието и използването на капацитета на специалните училища за ученици със сензорни увреждсания и с умствена изостаналост“ от проект „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“, Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“- МОН.

Новата учебна 2016/2017 година ПУ“П. Р. Славейков“ стартира, като пилотно помощно училище, което апробира новите образователни политики чрез приобщаващо образование в синхрон с философията на новия Закон за предучилищно и училищно образование. Това е висока оценка, доверие и признание на нашите 58 години, изпълнени с труд, любов и всеотдайност, през които непрекъснато сме се стремили достойно да защитаваме и представяме името на Славейков!